Geen betaalverzuimboetes bij regeling EU btw e-Commerce

Publicatiedatum 16-11-2023

(Buitenlandse) ondernemers die deelnemen aan de regeling EU btw e-Commerce, krijgen tot 1 juni 2024 geen betaalverzuimboetes opgelegd. Al opgelegde betaalverzuimboetes worden teruggedraaid en bezwaren tegen deze betaalverzuimboetes worden toegewezen.

Regeling EU btw e-Commerce

Overheid

De vrijwillige regeling EU btw e-Commerce is bedoeld om internationale afstandsverkopen en diensten aan particulieren binnen de EU makkelijker te laten verlopen. Dit was nodig, nadat op 1 juli 2021 de regels hieromtrent zijn gewijzigd. De btw voor afstandsverkopen is sinds die tijd verschuldigd in de lidstaat van aankomst van de goederen. De btw voor diensten aan particulieren kan in bepaalde gevallen ook verschuldigd zijn in een ander EU-land dan waar de ondernemer gevestigd is. De verkopende of dienstverlenende ondernemer kan de btw dan  rechtstreeks afdragen aan de betreffende lidstaat, maar de ondernemer kan er ook voor kiezen de aangiften en bijbehorende betalingen via zijn eigen Belastingdienst te laten verlopen. 

Problemen

Tot 1 juni 2024 is een tijdelijke noodspoor-voorziening ingevoerd om de regeling EU btw e-commerce te kunnen uitvoeren. Binnen dit noodspoor ontbreekt de mogelijkheid om betaalverzuimboetes geautomatiseerd op te leggen. Door uitvoeringsproblemen en de matige kwaliteit van de gegevens die de Belastingdiensten uit andere lidstaten aanleveren, worden er veelal ten onrechte betaalverzuimboetes opgelegd. De afhandeling hiervan plus de ertegen gerichte bezwaren, kosten onevenredig veel tijd. Deze problemen zullen naar verwachting bij implementatie van de structurele voorziening Hoofdspoor waarmee de regeling EU btw e-commerce vanaf uiterlijk 1 juni 2024 wordt uitgevoerd., zijn opgelost.

Alleen naheffing

Bij niet of onvolledige betaling of bij toepassing van het verkeerde btw-tarief of betaling van het verkeerde btw-bedrag, is daarom besloten tot 1 juni 2024 geen betaalverzuimboetes op te leggen, maar alleen een naheffingsaanslag. Ook bij te late betalingen volgt geen betaalverzuimboete. Ondernemers die geen bezwaar hebben gemaakt, ontvangen bericht dat de boete komt te vervallen. Al ingediende bezwaren worden toegekend. 

Let op! Als de Belastingdienst met betrekking tot deze regeling weer betaalverzuimboetes op gaat leggen, wordt dit vier tot zes maanden van tevoren bekendgemaakt.

Let op! Als opzettelijk geen of te weinig btw is afgedragen, volgt er wel een vergrijpboete.

Jouw talent optimaal benutten. Dat is werken bij Blaak & Breederveld.